תכניות ריאליטי
פס' 1 מה מייחד את תכניות הריאליטי? מאין הן הגיעו? מי המציא אותן? והאם אלה תכניות טובות? או יותר נכון – למי הן טובות?

פס' 2 כצופה אני חוקר ריאליטי, ונראה לי שהתוכניות הללו מנסות לחקות מציאות, ללא תסריט וללא שחקנים. הן התחילו בנקודה כלשהי בתכנית "הישרדות" לפני כ-10 שנים בארה"ב. אני זוכר ששמעתי לראשונה על הפורמט החדשני של הישרדות מארה"ב. קראתי על כך כתבות בעיתונים, וזכור לי ששמעתי אנשים שטוענים כי רק האמריקנים יכולים להשתתף בתכנית כל כך מגוחכת – ובשביל מה? בשביל 1,000,000 דולר?

פס' 3 הזמנים השתנו, השנים חלפו, והיום נרשמים אצלנו מדי שנה כ-100,000 מועמדים לתכניות ריאליטי כמו הישרדות. היום אנחנו יודעים בוודאות כי תכניות ריאליטי מושכות אנשים בגלל הפרסום ולא בגלל הכסף. אמנם פרסום לרגע – אבל "מגה" פרסום בשיא הפריים טיים. תכניות ריאליטי הקפיצו את הרייטינג לשיאים חדשים, והגדיל לעשות "האח הגדול" שהגיע ל-40% רייטינג!

פס' 4 נשאלת השאלה: מדוע תכניות הריאליטי כל כך מצליחות? נראה שתכניות ריאליטי בנויות בצורה חכמה מאוד. מאחורי כל תכנית ניצבת הפקה מתוחכמת, שדואגת לייצר לנו כל העת דרמה ומלחמות בין המתמודדים. המתמודדים השונים הם מאוד רגשיים – וזה יוצר אצל הצופים היקשרות רגשית לדמויות. תחושת ההזדהות והאחריות עוד מתגברת מרגע שלצופים בבית יש הכוח להכריע מי יזכה בתכנית. ערוץ 20 של "האח הגדול" לקח את זה צעד אחד נוסף, שכן בכל שעות היום, במקומות שונים שבהם נשהה, ניתקל בערוץ הזה, שמשדר ללא הרף את המצלמות של "האח הגדול".

פס' 5 תכניות ריאליטי הן הפורמט הכי רווחי בטלוויזיה, ולכן גופי המדיה הגדולים ממשיכים כל העת לטפח אותן. בארץ הצליחו לעלות על טריק (המוח היהודי כבר ממציא לנו פטנטים...) – בנוסף לרייטינג העצום, שמאפשר לזכייניות למכור פרסומות בכסף רב – המציאו את שיטת המסרונים (ה-sms). זה התחיל בכוכב נולד, עבר דרך האח הגדול וממשיך במירוץ למיליון... כל צופה שולח מסרון, כדי לבחור את הזוכים. עלות שליחת מסרון היא שני שקלים, מיליוני מסרונים נשלחים ללא הכרה בכל התכניות הללו, ומכניסים להפקה סכומי כסף עצומים.

פס' 6 אולם אני סבור שיש בתכניות האלה משהו הרבה יותר משמעותי, והוא עלויות ההפקה. הפקת ריאליטי היא דבר זול משמעותית ביחס להפקות שונות של סדרות דרמה ומתח. העלות כמעט אפסית. ההפקה שולחת את המתמודדים לאיזה אי, מכתיבה להם תנאי משחק – ויש תכנית! ההכנסות בשמים, וההוצאות נמוכות – שורת הרווח גדלה בהרבה...

פס' 7 מה הן ההשלכות של צפייה בתכניות ריאליטי? יש הטוענים כי הן די חמורות. יש מי שאומר שהתוכן הזול הזה (אם זה בכלל תוכן), בא על חשבון תוכן הרבה יותר איכותי של דרמה ושל סדרות תיעודיות... אולם אני סבור שהמצב חמור יותר. לדעתי, הטלוויזיה, באשר היא, נועדה לרדד את האינטליגנציה שלנו. ולכן מה שהרבה יותר חמור בתכניות ריאליטי זה שהן גורמות לנו להתמכר ולצפות בטלוויזיה שעות רבות ביום. שוב, ערוץ 20, זכה לאחוזי רייטינג מטורפים. ככה בעצם מצליחים "להרדים לנו את המוח" שעות רבות בכל יום.

איור: נתן הלפרן
על פי הכתבה "תוכניות ריאליטי":
30/12/08, מתוך הרשת החברתית TheMarker Café.
© כל הזכויות שמורות למחבר
טיעון
  1. הכותב טוען כי צפייה מרובה בטלוויזיה עלולה לפגוע באינטליגנציה שלנו, ולהפוך אותנו לאנשים שטחיים.
    כתבו טיעון בן 12-10 שורות, וחוו את דעתכם על אמירה זאת, נמקו את דבריכם והביאו דוגמות.
    טיפ
    משוב עצמי

 

סיכום
  1. כתבו סיכום בן כ-10 שורות, והסבירו בו מאין הגיעו תכניות הריאליטי, מדוע הן מצליחות, וכיצד הן משפיעות על הצופים בהן.
    טיפ
    משוב עצמי


    בדיקה